Herplaatsing en aanvullende scholing

Een kantonrechter (of het UWV bij een bedrijfseconomisch ontslag) zal niet alleen kijken of een bepaalde functie passend is, maar ook of een functie gedurende de herplaatsingstermijn passend te maken is met behulp van aanvullende scholing.

De werkgever kan dus verplicht worden om een boventallige werknemer aanvullende scholing aan te bieden als dit ertoe leidt dat hij binnen de herplaatsingstermijn in aanmerking komt voor een andere passende functie.

Deze scholingsverplichting is dus wel gekoppeld aan het bestaan van een mogelijkheid tot herplaatsing. Als er geen concreet uitzicht is op herplaatsing, is er ook geen scholingsverplichting.

Rechtspraak

Een administratief medewerkster van Voetbal International B.V. wordt in het kader van een reorganisatie ontslagen nadat de werkgever een ontslagvergunning bij het UWV heeft aangevraagd en gekregen. De herplaatsingstermijn bedraagt in dit geval twee maanden en loopt van 2 oktober 2015 (beslissing UWV) tot 2 december 2015.

Volgens de werkneemster heeft de werkgever zich onvoldoende ingespannen om haar te herplaatsen en zij wijst daarbij op een aantal vacatures die in de herplaatsingstermijn opengesteld zijn.

De rechter gaat echter mee in de redenatie van de werkgever dat er weliswaar een aantal vacatures zijn gepubliceerd in de herplaatsingstermijn, maar dat deze vacatures daadwerkelijk pas zullen ontstaan na de herplaatsingstermijn. Nu de betreffende functies niet daadwerkelijk vacant waren tijdens de herplaatsingstermijn spelen deze vacatures geen rol bij de herplaatsing.

Ook het argument van de werkneemster dat de werkgever haar niet heeft bijgeschoold om in aanmerking te komen voor een van de vacatures, leidt niet tot een ander oordeel. De rechter geeft aan dat er geen sprake is van een scholingsplicht als er geen zicht is op herplaatsing in een passende functie gedurende de herplaatsingstermijn.

Tip!

Bestel het boekje “De disfunctionerende werknemer”. Dit boekje geeft op een praktische manier inzicht in alle facetten rondom het onderwerp disfunctioneren. Door de vele praktijkvoorbeelden krijg je daarnaast een goed beeld hoe een rechter tegen bepaalde situaties aankijkt. Voor meer informatie of om dit boekje direct te bestellen klik je hier.

Gebruik de Ontslagchecker

Wil je weten of je op grond van disfunctioneren ontslagen kunt worden? Gebruik dan de Ontslagchecker, een online tool waarmee je binnen enkele minuten kunt bepalen of ontslag wel of niet mogelijk is.

Waardeer deze site:
Klant waardering
0 1245 waarderingen, gemiddeld: 7.4 /10

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Lees verder