Herplaatsen: werkgever moet actief en persoonlijk te werk gaan

Het is belangrijk om te onthouden dat het gaat om een herplaatsingsinspanning, niet om een herplaatsingsresultaat.

Het gaat erom dat de werkgever zijn best gedaan heeft en serieus rondgekeken heeft of de werknemer herplaatst kan worden.

Die inspanningsverplichting brengt met zich mee dat de werkgever minimaal met de werknemer gesproken moet hebben over de (on)mogelijkheid tot herplaatsing. Onderstaand voorbeeld laat zien dat je niet kunt volstaan met een enkele verwijzing naar eventuele interne vacatures.

Rechtspraak

Engie is een grote onderneming op het gebied van technologische oplossingen voor energie en milieu. Mede door een dalende olieprijs wordt er bij een onderdeel, Engie Noord, een reorganisatie doorgevoerd. Er wordt een ontslagaanvraag bij het UWV ingediend voor 19 werknemers.

Het UWV oordeelt dat er een overtuigende bedrijfseconomische reden is. Wel plaatst het UWV vraagtekens bij de herplaatsingsinspanning die door Engie geleverd moet worden. Volgens het UWV leent Engie het gehele jaar door uitzendkrachten in die werkzaam zijn op functies van werknemers die voor ontslag zijn voorgedragen. Juist door de veelheid aan werkzaamheden die bij flexkrachten zijn ondergebracht is het UWV er niet van overtuigd dat er voor de betreffende werknemers geen herplaatsingsmogelijkheden zijn.

Engie dient vervolgens voor 19 werknemers een ontslagverzoek in bij de kantonrechter. Maar ook die is van mening dat Engie onvoldoende gedaan heeft aan herplaatsingsinspanningen. De rechter is allereerst van mening dat een werkgever niet kan volstaan met het enkel bekendmaken van vacatures binnen het bedrijf. Een werkgever moet de werknemer actief begeleiden, initiërend te werk gaan en waar mogelijk eventueel aanwezige belemmeringen voor een nieuwe functie wegnemen.

Engie heeft enkel gekozen voor een groepsgerichte benadering en zonder persoonlijke benadering lijsten met vacatures verstrekt. Verder heeft Engie, aldus de kantonrechter, onvoldoende aannemelijk gemaakt dat zij serieus heeft onderzocht of er bij de functies van de uitzendkrachten, die structureel worden ingeleend, geschikte functies voor de werknemer zitten of dat de werknemer hier door middel van scholing voor in aanmerking zou kunnen komen. De ontslagaanvragen worden dan ook afgewezen.

Tip!

Bestel het boekje “De disfunctionerende werknemer”. Dit boekje geeft op een praktische manier inzicht in alle facetten rondom het onderwerp disfunctioneren. Door de vele praktijkvoorbeelden krijg je daarnaast een goed beeld hoe een rechter tegen bepaalde situaties aankijkt. Voor meer informatie of om dit boekje direct te bestellen klik je hier.

Gebruik de Ontslagchecker

Wil je weten of je op grond van disfunctioneren ontslagen kunt worden? Gebruik dan de Ontslagchecker, een online tool waarmee je binnen enkele minuten kunt bepalen of ontslag wel of niet mogelijk is.

Waardeer deze site:
Klant waardering
0 1245 waarderingen, gemiddeld: 7.4 /10

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Lees verder