Mijn werkgever heeft een sociaal plan opgesteld. Wat moet ik doen?

Een sociaal plan is een regeling waarin de werkgever beschrijft waarom hij gaat reorganiseren, wat de personele gevolgen hiervan zijn en welke (financiële) compensatie werknemers krijgen die ten gevolge van de reorganisatie ontslagen worden.

Als je geconfronteerd wordt met een sociaal plan is het belangrijk om dit plan van a tot z goed door te lezen en bij voorkeur direct rechtshulp in te schakelen. Een advocaat of jurist die gespecialiseerd is in arbeidsrecht kan vrij snel inschatten wat de kwaliteit is van het sociaal plan en wat de mogelijkheden zijn om het eventueel aan te vechten. Een paar factoren zijn hierbij van belang.

Wat is de achtergrond van de reorganisatie?

Het sociaal plan zal vaak beknopt beschrijven waarom de werkgever vindt dat een reorganisatie noodzakelijk is. Voor sommige bedrijven geldt dat het water ze aan de lippen staat, maar er wordt ook nog regelmatig gereorganiseerd om de winst te vergroten. Naar mate het gaat om een kapitaalkrachtiger bedrijf mag je ook een robuuster (lees: royaler) sociaal plan verwachten ten opzichte van een onderneming die moet vrezen voor haar continuïteit.

Als je te maken krijgt met een sociaal plan en je wilt weten of dit plan voor jouw bindend is, neem dan contact op met een van onze ontslagspecialisten. Wij zijn bereikbaar op het telefoonnummer 0900 – 10 10 123 (50 cpm) of per mail via info@ontslag.nl.

Wat is de status van het sociaal plan?

Als het sociaal plan eenzijdig door de werkgever is opgesteld, is het plan in feite niets meer dan een aanbod van je werkgever. Je bent niet aan dit sociaal plan gebonden. Vergelijk het met de situatie dat je werkgever je een beëindigingsovereenkomst voorlegt. Je kunt besluiten dit te accepteren of te verwerpen. Als het echter gaat om een sociaal plan waarmee een of meer vakbonden hebben ingestemd, dan gaat er een bindende werking van het sociaal plan uit, zelfs als je geen lid bent van de betreffende vakbond. Een rechter zal dan alleen nog in uitzonderlijke situaties van het sociaal plan afwijken.

Wat stelt het sociaal plan inhoudelijk voor?

Ook het antwoord op deze vraag is natuurlijk van belang als je wilt weten of je met het sociaal plan moet instemmen. Sommige sociale plannen bieden boventallige werknemers die niet in aanmerking komen voor een andere functie een ontslagvergoeding aan op basis van de neutrale kantonrechtersformule, andere sociale plannen komen niet verder dan de transitievergoeding.

Om de kwaliteit van het sociaal plan goed te kunnen beoordelen is het dus van belang om de aangeboden voorzieningen of vergoedingen op een rij te zetten.

Sociaal plan en afspiegelen

Het beoordelen van een sociaal plan in financiële zin is één ding, maar van evenveel belang is de wijze waarop de werkgever boventallige werknemers selecteert. Hiervoor geldt namelijk een wettelijk verplichte methode die bekend staat als het afspiegelingsbeginsel. Juist rondom dit beginsel worden nog wel een wat fouten gemaakt.

Vaststellingsovereenkomst checken

Een juridische check op je vaststellingsovereenkomst is geen overbodige luxe. Neem geen onnodige risico’s en laat een van onze ervaren arbeidsrechtspecialisten je vaststellingsovereenkomst controleren voordat je besluit deze overeenkomst te ondertekenen. Hoe werkt deze service? Bekijk de video.

Waardeer deze site:
Klant waardering
0 1244 waarderingen, gemiddeld: 7.4 /10

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Lees verder