Hoe kan ik een bedrijfseconomisch ontslag aanvechten?

In veel gevallen is het verstandig om niet te snel in te stemmen met een ontslagaankondiging van uw werkgever. Uiteraard ligt het aan de omstandigheden van het geval of u het ontslag met succes kunt aanvechten.

In het algemeen is het belangrijk om een aantal stappen te doorlopen om na te gaan of je werkgever je terecht voor ontslag voordraagt:

Stap 1: schriftelijke toelichting

Je werkgever is verplicht om het bedrijfseconomisch ontslag goed en schriftelijk toe te lichten. Als er volgens de werkgever sprake is van slechte financiële resultaten, dan mag je bijvoorbeeld verwachten dat de werkgever je deze financiële gegevens verstrekt zodat je deze gegevens kunt (laten) controleren.

Stap 2: het afspiegelingsbeginsel

Ga na of je werkgever het afspiegelingsbeginsel correct heeft toegepast. Op een paar uitzonderingen na moet je werkgever dit beginsel verplicht toepassen om te bepalen wie er wel en wie er niet voor ontslag in aanmerking komt.

Wil je weten hoe groot de kans is dat er in een specifieke situatie een ontslagvergunning door het UWV wordt afgegeven of heb je ondersteuning nodig bij het opstellen van je UWV verweer? Neem dan contact op met een van onze ontslagspecialisten. Wij zijn bereikbaar op het telefoonnummer 0900 – 10 10 123 (50 cpm) of per mail via info@ontslag.nl.

Stap 3: andere passende functie

Probeer uit te zoeken of je mogelijk in aanmerking kunt komen voor een andere functie binnen het bedrijf. Je werkgever heeft namelijk de verplichting om te proberen je ontslag te voorkomen door een eventuele herplaatsing.

Stap 4: ontslagvergoeding of sociaal plan

Ga na of je werkgever je vrijwillig een ontslagvergoeding (ter hoogte van minimaal de transitievergoeding) aanbiedt, al dan niet in de vorm van een sociaal plan. Laat je door een arbeidsrechtspecialist adviseren over de redelijkheid van deze ontslagvergoeding. Als je werkgever helemaal geen ontslagvergoeding aanbiedt, is het verstandig om na te gaan of er aanleiding is om deze vergoeding zelf bij een kantonrechter op te eisen.

Stap 5: lever nog geen bedrijfseigendommen in

Lever niet zomaar allerlei bedrijfseigendommen in en maak bezwaar tegen een eventuele vrijstelling van werkzaamheden. Het is belangrijk dat je snel juridisch advies inwint als je werkgever verlangt dat je al voorafgaand aan het daadwerkelijke ontslag bedrijfseigendommen inlevert. Datzelfde geldt als je werkgever je meedeelt dat je bent vrijgesteld van werkzaamheden of dat je op non-actief staat.

Maak schriftelijk bezwaar tegen ontslagaanzegging

Als je het niet eens bent met de ontslagaanzegging van je werkgever, dan is het verstandig om je werkgever schriftelijk kenbaar te maken dat je bezwaar maakt, bijvoorbeeld vanwege het feit dat de werkgever het afspiegelingsbeginsel niet of niet correct heeft toegepast. Onze arbeidsrechtadvocaten stelden een aantal gratis te downloaden voorbeeldbrieven ontslag voor je op.

Gebruik de Ontslagchecker

Wil je weten hoe groot de kans is dat er in een specifieke situatie een ontslagvergunning door het UWV wordt afgegeven? Maak dan gebruik van onze slimme online tool, de Ontslagchecker. Met deze tool kun je binnen enkele minuten bepalen of ontslag in een bepaalde situatie wel of niet is toegestaan.

Vaststellingsovereenkomst checken

Een juridische check op je vaststellingsovereenkomst is geen overbodige luxe. Neem geen onnodige risico’s en laat een van onze ervaren arbeidsrechtspecialisten je vaststellingsovereenkomst controleren voordat je besluit deze overeenkomst te ondertekenen. Hoe werkt deze service? Bekijk de video.

Waardeer deze site:
Klant waardering
0 1245 waarderingen, gemiddeld: 7.4 /10

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Lees verder