Herplaatsing: niet alleen kijken naar vacatures

Natuurlijk moet je bij herplaatsing in de eerste plaats kijken naar openstaande vacatures of vacatures die gedurende de herplaatsingstermijn (mogelijk) zullen ontstaan. Maar de herplaatsingsverplichting gaat nog een stuk verder.

In bepaalde gevallen moeten namelijk zelfs passende functies die al bezet zijn bij de herplaatsing worden betrokken. Als het gaat om een van de volgende categorieën werknemers die werkzaamheden verrichten die structureel zijn van aard, dan moeten deze arbeidsplaatsen bij de herplaatsing worden betrokken:

  • werknemers met een tijdelijke arbeidsovereenkomst die afloopt binnen de herplaatsingstermijn
  • werknemers met een nulurencontract, uitzendcontract of die gedetacheerd zijn
  • werknemers die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt
  • zzp’ers, behalve als de werkgever duidelijk kan maken dat het voor een doelmatige bedrijfsvoering noodzakelijk is om deze werkzaamheden door zzp’ers te laten verrichten

Wil je weten hoe groot de kans is dat er in een specifieke situatie een ontslagvergunning door het UWV wordt afgegeven of heb je ondersteuning nodig bij het opstellen van je UWV verweer? Neem dan contact op met een van onze ontslagspecialisten. Wij zijn bereikbaar op het telefoonnummer 0900 – 10 10 123 (50 cpm) of per mail via info@ontslag.nl.

Let op!

Het gaat hier dus alleen om de situatie dat deze werknemers (of zzp’ers) werkzaamheden verrichten die niet-tijdelijk zijn. Als het namelijk gaat om tijdelijke werkzaamheden dan is het ook logisch dat deze werkzaamheden door een flexibele arbeidskracht worden ingevuld. Daarnaast moet het uiteraard ook gaan om werkzaamheden die voor de boventallige werknemer passend zijn.

Tip!

Bestel het boekje “Bedrijfseconomisch ontslag, overgang van onderneming en opvolgend werkgeverschap”. In dit zeer praktische boekje wordt stap voor stap uitgelegd welke regels er gelden rondom bedrijfseconomisch ontslag. Voor meer informatie of om dit boekje direct te bestellen klik je hier.

Gebruik de Ontslagchecker

Wil je weten hoe groot de kans is dat er in een specifieke situatie een ontslagvergunning door het UWV wordt afgegeven? Maak dan gebruik van onze slimme online tool, de Ontslagchecker. Met deze tool kun je binnen enkele minuten bepalen of ontslag in een bepaalde situatie wel of niet is toegestaan.

Onze arbeidsrechtadvocaten maken dagelijks inschattingen van de meest uiteenlopende ontslagsituaties. Neem contact met ons op om te horen hoe wij jouw situatie beoordelen. Wij zijn bereikbaar op het telefoonnummer 0900 – 10 10 123 (50 cpm) of per mail via info@ontslag.nl.

Waardeer deze site:
Klant waardering Ontslag.nl
0 1286 waarderingen, gemiddeld: 7.3 /10

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Lees verder