Heb ik bij een bedrijfseconomisch ontslag recht op een ontslagvergoeding?

Ja, ook bij een bedrijfseconomisch ontslag heb je als werknemer recht op een transitievergoeding. Een uitzondering geldt voor de situatie dat in de cao geregeld is dat er recht bestaat op een andere redelijke financiële vergoeding of voorziening die bijdraagt aan het voorkomen of beperken van werkloosheid.

Bij bedrijfseconomisch ontslag zal je werkgever verplicht minimaal een transitievergoeding moeten betalen, maar in veel gevallen kan het ook gaan om een hogere vergoeding. Een hogere vergoeding kan bijvoorbeeld aan de orde zijn als er een sociaal plan is of als je werkgever in goed onderling overleg tot een ontslagsituatie wil komen (ontslag met wederzijds goedvinden).

Moet ik genoegen nemen met een transitievergoeding?

Het hangt dus helemaal van de situatie af of je alleen genoegen moet nemen met een transitievergoeding of dat je mogelijk in aanmerking komt voor een hogere vergoeding. Voor een werkgever is de uitkomst van een ontslagprocedure vaak ook onzeker en kost deze procedure bovendien tijd en geld. Het is de meeste werkgevers dus best wat waard om geen ontslagvergunning bij het UWV te hoeven aanvragen en het ontslag in goed onderling overleg te regelen.

Tip!
Bestel het boekje “Bedrijfseconomisch ontslag, overgang van onderneming en opvolgend werkgeverschap”. In dit zeer praktische boekje wordt stap voor stap uitgelegd welke regels er gelden rondom bedrijfseconomisch ontslag. Voor meer informatie of om dit boekje direct te bestellen klik je hier.

Maar het is niet eenvoudig om een goede inschatting te maken van je onderhandelingspositie. Die hangt namelijk af van allerlei factoren zoals de lengte van je dienstverband, de manier waarop de werkgever de ontslagzaak heeft voorbereid en de financiële positie van de werkgever. Onze arbeidsrechtadvocaten maken dagelijks inschattingen van de meest uiteenlopende ontslagsituaties. Neem contact met ons op om te horen hoe wij jouw situatie beoordelen. Wij zijn bereikbaar op het telefoonnummer 0900 – 10 10 123 (50 cpm) of per mail via info@ontslag.nl.

Vaststellingsovereenkomst checken

Een juridische check op je vaststellingsovereenkomst is geen overbodige luxe. Neem geen onnodige risico’s en laat een van onze ervaren arbeidsrechtspecialisten je vaststellingsovereenkomst controleren voordat je besluit deze overeenkomst te ondertekenen. Hoe werkt deze service? Bekijk de video.

 

Waardeer deze site:
Klant waardering
0 1219 waarderingen, gemiddeld: 7.4 /10

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Lees verder