De beslissing van het UWV: wel of geen ontslagtoestemming?

De beslissing van het UWV op de ontslagaanvraag wordt schriftelijk en gelijktijdig aan de werknemer en de werkgever gezonden. Als het UWV toestemming geeft om de arbeidsovereenkomst van de werknemer op te zeggen spreken we ook wel van een ontslagvergunning.

Deze ontslagvergunning is vier weken geldig. Dit betekent dat de werkgever binnen vier weken na de beslissing van het UWV moet overgaan tot opzegging van de arbeidsovereenkomst.

Als het UWV de gevraagde ontslagtoestemming weigert, mag de werkgever de arbeidsovereenkomst niet opzeggen en blijft de arbeidsovereenkomst dus voorlopig in stand. De werkgever heeft in dat geval wel de mogelijkheid om binnen twee maanden na de beslissing van het UWV de kantonrechter te verzoeken om de zaak opnieuw te beoordelen. De kantonrechter is wel gebonden aan dezelfde regels als het UWV, maar zou bijvoorbeeld van mening kunnen zijn dat het UWV een verkeerde inschatting heeft gemaakt.

Een voorbeeld

Een detacheringsbureau vraagt bij het UWV een ontslagvergunning aan voor een projectleider die in de afgelopen 55 maanden slechts 8 maanden bij een opdrachtgever werkzaam is geweest. De rest van de tijd heeft de werknemer dus al ‘op de bank gezeten’.

Het UWV weigert de gevraagde ontslagvergunning omdat er geen sprake is van het structureel vervallen van een arbeidsplaats, maar van een situatie waarbij een werknemer langer dan gemiddeld op de bank zit. Voor het UWV is dit laatste echter geen geldige ontslagreden.

De werkgever legt de ontslagaanvraag opnieuw voor aan de kantonrechter. Volgens de rechter is er wel voldaan aan de eis dat de arbeidsplaats van de werknemer structureel komt te vervallen nu de werknemer in de afgelopen 55 maanden slechts 8 maanden op een project werkzaam is geweest. Het ‘bankzitten’ is weliswaar een risico van de werkgever, maar aan dit risico zit wel een grens, aldus de kantonrechter. Mede vanwege het feit dat de werkgever de werknemer tientallen malen tevergeefs heeft aangeboden bij potentiële opdrachtgevers, besluit de rechter om de arbeidsovereenkomst te ontbinden.

Tip!

Bestel het boekje “Bedrijfseconomisch ontslag, overgang van onderneming en opvolgend werkgeverschap”. In dit zeer praktische boekje wordt stap voor stap uitgelegd welke regels er gelden rondom bedrijfseconomisch ontslag. Voor meer informatie of om dit boekje direct te bestellen klik je hier.

Gebruik de Ontslagchecker

Wil je weten hoe groot de kans is dat er in een specifieke situatie een ontslagvergunning door het UWV wordt afgegeven? Maak dan gebruik van onze slimme online tool, de Ontslagchecker. Met deze tool kun je binnen enkele minuten bepalen of ontslag in een bepaalde situatie wel of niet is toegestaan.

Wil je weten hoe groot de kans is dat er in een specifieke situatie een ontslagvergunning door het UWV wordt afgegeven of heb je ondersteuning nodig bij het opstellen van je UWV verweer?

De arbeidsrechtspecialisten van Ontslag.nl zijn zeer ervaren in het beoordelen en voeren van UWV procedures. Neem gerust eens vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn bereikbaar op het telefoonnummer 0900 – 10 10 123 (50 cpm) of per mail via info@ontslag.nl.

Waardeer deze site:
Klant waardering Ontslag.nl
0 1286 waarderingen, gemiddeld: 7.3 /10

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Lees verder