Afspiegelingsbeginsel: de onmisbare werknemer

Soms is het mogelijk om een werknemer die beschikt over bijzondere kennis of bekwaamheden uit te zonderen van de afspiegeling. Houd er echter rekening mee dat hier niet snel sprake van is.

In een aantal situaties hoef je als werkgever niet af te spiegelen. In de eerste plaats is afspiegelen (uiteraard) niet aan de orde als het gaat om het vervallen van een unieke functie. Daarnaast hoeft een werkgever evenmin af te spiegelen in de volgende gevallen:

Uitzondering 3: de onmisbare werknemer

Soms is het mogelijk om een werknemer die beschikt over bijzondere kennis of bekwaamheden uit te zonderen van de afspiegeling. Houd er echter rekening mee dat hier niet snel sprake van is.

De uitzondering gaat in elk geval niet op als het gaat om kennis en bekwaamheden die in het kader van een normale functie-uitoefening al vereist zijn. Je kunt als werkgever dus geen beroep doen op deze uitzondering als je vindt dat een bepaalde werknemer (veel) beter presteert dan een collega-werknemer.

Een productiemedewerker in een kleine onderneming beschikt ook over een ‘groot rijbewijs’ waardoor hij de enige chauffeur in de onderneming bij ziekte of verlof kan vervangen. Voor het uitoefenen van de functie van productiemedewerker is dit rijbewijs geen vereiste, maar deze bijzondere vaardigheid kan de betreffende productiemedewerker wel onmisbaar maken binnen deze betreffende onderneming.

Wil je weten hoe groot de kans is dat er in een specifieke situatie een ontslagvergunning door het UWV wordt afgegeven of heb je ondersteuning nodig bij het opstellen van je UWV verweer? Neem dan contact op met een van onze ontslagspecialisten. Wij zijn bereikbaar op het telefoonnummer 0900 – 10 10 123 (50 cpm) of per mail via info@ontslag.nl.

Om met succes een beroep te kunnen doen op deze uitzondering is niet alleen vereist dat het gaat om een werknemer met bijzondere kennis of bekwaamheden, maar als werkgever moet je ook aannemelijk kunnen maken dat het ontslag van deze medewerker voor de onderneming te bezwaarlijk zou zijn. Met andere woorden: de werknemer moet echt onmisbaar zijn.

Als je bij een ontslagaanvraag een beroep wilt doen op deze uitzondering, dan zal het UWV verlangen dat je:

  • concreet beschrijft over welke bijzondere kennis en bekwaamheden de betreffende werknemer beschikt, bij voorkeur onderbouwd met stukken (diploma’s, certificaten etc.)
  • aangeeft waarom en hoe vaak de onderneming in de afgelopen zes maanden gebruik gemaakt heeft van de bijzondere kennis en bekwaamheden van de werknemer en wat de verwachting is voor de komende zes maanden
  • beschrijft hoeveel tijd en geld het kost om de bijzondere kennis of bekwaamheden over te dragen aan een andere werknemer (die volgens de afspiegelingsregels niet voor ontslag in aanmerking komt)

Het is dus niet eenvoudig om met succes een beroep op deze uitzondering te doen.

Het UWV geeft bij deze uitzondering zelf het voorbeeld van een werknemer die een langdurig dienstverband heeft en diverse functies binnen de onderneming heeft vervuld en vanwege zijn historische kennis en het reilen en zeilen van de onderneming eigenlijk niet door de werkgever te missen is.

Tip!

Bestel het boekje “Bedrijfseconomisch ontslag, overgang van onderneming en opvolgend werkgeverschap”. In dit zeer praktische boekje wordt stap voor stap uitgelegd welke regels er gelden rondom bedrijfseconomisch ontslag. Voor meer informatie of om dit boekje direct te bestellen klik je hier.

Gebruik de Ontslagchecker

Wil je weten hoe groot de kans is dat er in een specifieke situatie een ontslagvergunning door het UWV wordt afgegeven? Maak dan gebruik van onze slimme online tool, de Ontslagchecker. Met deze tool kun je binnen enkele minuten bepalen of ontslag in een bepaalde situatie wel of niet is toegestaan.

Onze arbeidsrechtadvocaten maken dagelijks inschattingen van de meest uiteenlopende ontslagsituaties. Neem contact met ons op om te horen hoe wij jouw situatie beoordelen. Wij zijn bereikbaar op het telefoonnummer 0900 – 10 10 123 (50 cpm) of per mail via info@ontslag.nl.

Waardeer deze site:
Klant waardering
0 1244 waarderingen, gemiddeld: 7.4 /10

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Lees verder