Afspiegelingsbeginsel: de peildatum

Op welk moment moet je nu gaan afspiegelen? Een organisatie verandert misschien wel wekelijks of maandelijks qua personeelssamenstelling. Afspiegelen op moment A levert dus een andere uitkomst op dan afspiegelen op moment B.

Omdat een reorganisatie behoorlijk wat voorbereidingstijd vergt is het belangrijk om te weten wat de peildatum is waarop gaat worden afgespiegeld. De hoofdregel luidt dat er moet worden afgespiegeld per de datum waarop de ontslagaanvragen bij het UWV worden ingediend. Maar als werkgever mag je ook kiezen voor een eerdere objectiveerbare datum. Dit kan bijvoorbeeld het moment zijn waarop de werknemers schriftelijk gemeld wordt dat zij boventallig zijn.

Om het afspiegelingsbeginsel goed toe te passen is het belangrijk om een aantal stappen in de juiste volgorde te doorlopen. In deze gratis download zijn deze stappen in een handig stappenplan samengevat.

Tip!
Ontslagbrief bezwaar tegen bedrijfseconomisch ontslag. Als je werkgever in strijd met het afspiegelingsbeginsel handelt, dan is het verstandig om je werkgever hier schriftelijk op te wijzen. Hiervoor kun je gebruik maken van onze voorbeeldbrief waarmee je bezwaar kunt maken tegen een aangekondigd reorganisatieontslag.

Gebruik de Ontslagchecker

Wil je weten hoe groot de kans is dat er in een specifieke situatie een ontslagvergunning door het UWV wordt afgegeven? Maak dan gebruik van onze slimme online tool, de Ontslagchecker. Met deze tool kun je binnen enkele minuten bepalen of ontslag in een bepaalde situatie wel of niet is toegestaan.

Onze arbeidsrechtadvocaten maken dagelijks inschattingen van de meest uiteenlopende ontslagsituaties. Neem contact met ons op om te horen hoe wij jouw situatie beoordelen. Wij zijn bereikbaar op het telefoonnummer 0900 – 10 10 123 (50 cpm) of per mail via info@ontslag.nl.

Waardeer deze site:
Klant waardering
0 1219 waarderingen, gemiddeld: 7.4 /10

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Lees verder