Ontslag na twee jaar van ziekte of arbeidsongeschiktheid

Als je twee jaar of meer onafgebroken ziek of arbeidsongeschikt bent geweest, geldt het opzegverbod tijdens ziekte niet meer. Dit betekent niet dat je arbeidsovereenkomst dan automatisch beëindigd is. Het betekent wel dat je werkgever via het UWV Werkbedrijf ontslag kan aanvragen.

Nieuwe ziekteperiode na herstel van vier weken of meer

Let op: als je tijdens de periode van twee jaar vier weken of langer hersteld bent geweest, dan gaat een nieuwe periode lopen.

Een voorbeeld

Ronald van der Ploeg is sinds 1 januari 2017 ziek. Hij heeft een ernstige vorm van burnout. In de zomer van 2017 gaat het echter steeds beter met Ronald. Op 1 september 2017 is hij weer volledig hersteld. Helaas is dit herstel niet van lange duur. Op 15 november 2017 moet Ronald zich weer volledig ziekmelden. Omdat de herstelperiode langer dan vier weken geduurd heeft, is er vanaf 15 november 2017 een nieuwe tweejaarsperiode ingegaan. In het geval van Ronald eindigt het opzegverbod dus pas op 15 november 2019 in plaats van 1 januari 2019.

Dreigt er ontslag en wil je weten hoe je er juridisch voorstaat? Heb je een vaststellingsovereenkomst ontvangen of heb je ondersteuning nodig in een ontslagzaak?

Neem dan contact op met een van onze ontslagspecialisten. Wij zijn bereikbaar op het telefoonnummer 0900 – 10 10 123 (50 cpm) of per mail via info@ontslag.nl.

Als je werkgever na twee jaar ziekte een ontslagvergunning aanvraagt bij het UWV Werkbedrijf, dan zal deze vergunning niet zomaar afgegeven worden. Je werkgever zal het UWV Werkbedrijf duidelijk moeten maken dat:

  • Je hoogstwaarschijnlijk niet binnen zesentwintig weken zult herstellen.
  • Je ook door middel van scholing of andere ondersteuning geen andere passende werkzaamheden binnen het bedrijf kunt verrichten.

Loondoorbetalingsplicht stopt na twee jaar ziekte

Je moet er rekening mee houden dat je werkgever na twee jaar ziekte in het algemeen niet meer verplicht is om je loon door te betalen. Dus tijdens de eventuele ontslagprocedure bij het UWV Werkbedrijf en tijdens de opzegtermijn hoeft de werkgever je niet meer door te betalen.

Een uitzondering op deze regel doet zich voor als het UWV na twee jaar ziekte tot het oordeel komt dat je werkgever te weinig gedaan heeft om je te laten re-integreren. Deze zogenaamde poortwachterstoets vindt plaats op het moment dat je een WIA-uitkering aanvraagt. Als het UWV vindt dat je werkgever tekortgeschoten is in zijn re-integratieverplichting, dan kan de loondoorbetalingsverplichting met een jaar verlengd worden.

In plaats van twee jaar zal je werkgever dan drie jaar lang je loon (of in elk geval 70% hiervan) moeten doorbetalen. Ook mag je werkgever je tijdens deze periode niet ontslaan.

Gebruik de Ontslagchecker

Wilt u weten of u wegens langdurige arbeidsongeschiktheid ontslagen kunt worden? Gebruik dan de Ontslagchecker, een online tool waarmee u binnen enkele minuten kunt bepalen of ontslag wel of niet mogelijk is.

Vaststellingsovereenkomst checken

Een juridische check op je vaststellingsovereenkomst is geen overbodige luxe. Neem geen onnodige risico’s en laat een van onze ervaren arbeidsrechtspecialisten je vaststellingsovereenkomst controleren voordat je besluit deze overeenkomst te ondertekenen. Hoe werkt deze service? Bekijk de video.

Waardeer deze site:
Klant waardering
0 1245 waarderingen, gemiddeld: 7.4 /10

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Lees verder