Ontslag en zwangerschap

Een zwangere werkneemster heeft recht op bijzondere ontslagbescherming. Zo mag een werkgever het dienstverband van een zwangere werkneemster niet opzeggen. Dit opzegverbod geldt ook tijdens het bevallingsverlof en tot zes weken na afloop van het bevallingsverlof.

Let op: ook hier gaat het om een zogenaamd opzegverbod. Dat is wat anders dan een algemeen ontslagverbod. Een opzegverbod houdt in dat je werkgever als hij beschikt over een ontslagvergunning van het UWV Werkbedrijf, je arbeidsovereenkomst niet mag opzeggen.

Wel zou je werkgever kunnen proberen om je arbeidsovereenkomst te laten eindigen door de kantonrechter te verzoeken je arbeidscontract te laten ontbinden. Er is dan geen sprake van opzeggen. Maar in het algemeen zal een kantonrechter ook zeer terughoudend zijn in het beëindigen van een arbeidscontract van een zwangere werkneemster.

Dreigt er ontslag en wil je weten hoe je er juridisch voorstaat? Heb je een vaststellingsovereenkomst ontvangen of heb je ondersteuning nodig in een ontslagzaak?

Neem dan contact op met een van onze ontslagspecialisten. Wij zijn bereikbaar op het telefoonnummer 0900 – 10 10 123 (50 cpm) of per mail via info@ontslag.nl.

Recht op eigen werk na terugkeer zwangerschapsverlof

Het komt regelmatig voor dat een werkneemster die na haar zwangerschapsverlof weer aan het werk wil, van haar werkgever te horen krijgt dat haar taken zijn verdeeld onder andere collega’s en dat haar functie is komen te vervallen.

Je hebt er echter recht op om na je zwangerschapsverlof je eigen taken en werkzaamheden weer te gaan verrichten. Je werkgever mag in feite alleen tijdelijk – tijdens je afwezigheid – je taken bij andere collega’s onderbrengen.

Als je na je zwangerschapsverlof te horen krijgt dat je werkzaamheden zijn komen te vervallen, neem dan vrijblijvend contact op met een van onze ontslagspecialisten. Hij of zij kan je dan informeren over je rechten en de mogelijkheden om alsnog je functie te kunnen gaan vervullen.

Vaststellingsovereenkomst checken

Een juridische check op je vaststellingsovereenkomst is geen overbodige luxe. Neem geen onnodige risico’s en laat een van onze ervaren arbeidsrechtspecialisten je vaststellingsovereenkomst controleren voordat je besluit deze overeenkomst te ondertekenen. Hoe werkt deze service? Bekijk de video.

Waardeer deze site:
Klant waardering
0 1245 waarderingen, gemiddeld: 7.4 /10

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Lees verder