Ontslag en zwangerschap

Een zwangere werkneemster heeft recht op bijzondere ontslagbescherming. Zo mag een werkgever het dienstverband van een zwangere werkneemster niet opzeggen. Dit opzegverbod geldt ook tijdens het bevallingsverlof en tot zes weken na afloop van het bevallingsverlof.

Let op: ook hier gaat het om een zogenaamd opzegverbod. Dat is wat anders dan een algemeen ontslagverbod. Een opzegverbod houdt in dat uw werkgever als hij beschikt over een ontslagvergunning van het UWV Werkbedrijf, uw arbeidsovereenkomst niet mag opzeggen.

Wel zou uw werkgever kunnen proberen om uw arbeidsovereenkomst te laten eindigen door de kantonrechter te verzoeken uw arbeidscontract te laten ontbinden. Er is dan geen sprake van opzeggen. Maar in het algemeen zal een kantonrechter ook zeer terughoudend zijn in het beëindigen van een arbeidscontract van een zwangere werkneemster.

Recht op eigen werk na terugkeer zwangerschapsverlof
Het komt regelmatig voor dat een werkneemster die na haar zwangerschapsverlof weer aan het werk wil, van haar werkgever te horen krijgt dat haar taken zijn verdeeld onder andere collega’s en dat haar functie is komen te vervallen.

U heeft er echter recht op om na uw zwangerschapsverlof uw eigen taken en werkzaamheden weer te gaan verrichten. Uw werkgever mag in feite alleen tijdelijk – tijdens uw afwezigheid – uw taken bij andere collega’s onderbrengen.

Als u na uw zwangerschapsverlof te horen krijgt dat uw werkzaamheden zijn komen te vervallen, neem dan vrijblijvend contact op met een van onze ontslagspecialisten. Hij of zij kan u dan informeren over uw rechten en de mogelijkheden om alsnog uw functie te kunnen gaan vervullen.

Waardeer deze site:
Klant waardering
0 428 waarderingen, gemiddeld: 8 /10

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Lees verder